Domowa produkcja pieczywa jest niezwykle pasjonująca, prosta i satysfakcjonująca. pozwala na proste wykonanie znakomitego, bogatego w składniki odżywcze pieczywa. Jednak każdy domorosły piekarz zmaga się z pewnymi problemami, których nie da się łatwo rozwiązać domowymi sposobami, a największych z nich jest nadanie domowym bułkom czy bochenkom chleba odpowiedniego kształtu. Wydaje się zadziwiające, że tak trudno uzyskać w domu bułkę w kształcie idealnie okrągłym. Jak to się dzieje, że bułki w sklepach mają ten pożądany kształt?
magia technologii.
Pieczywo sklepowe nie jest wykonywane całkowicie ręcznie, a dzielarko zaokrąglarka to przyrząd, który wspomaga produkcję i przyczynia się do powstania charakterystycznego, okrągłego kształtu większości bułek, jakie możemy zobaczyć na sklepowych półkach. To stosunkowo proste urządzenie obmyślono i zbudowano w jednym tylko celu: oddzielania równych kęsów ciasta i nadawania im okrągłego kształtu. Dzielarko zaokrąglarka należy do standardowego wyposażenia większości piekarni.